A legnagyobb előnye a készüléknek a gyors mérési idő, egyszerű használat, megbízható mérési pontosság, normál PC-vezérlés és az eredmények nyomon követhetősége akár távolról is.

Kórán Zsuzsa

MIR és laborvezető, Abaújtej Kft.

A LactoScope FT-A egy korszerű eszköz, amely tartalmazza a jelenleg elérhető legújabb technológiákat és szoftverplatformokat. Az újonnan kifejlesztett LactoScope FT-A intelligens és nyereséges kiegészítő lehet bármely tejipari laboratórium számára, segítségével több nyereséghez juthat a tejből.

Előnyök

 • Alacsony üzemeltetési költség
  A hosszú élettartamot, a minimális leállási időt és alacsony üzemeltetési és karbantartási költséget a magas színvonalú tervezés, a stabil Dynascan interferométer, a megbízható kétszivattyús rendszer, új generációs kétkörös homogenizátor, dióda lézer, a cellakopás kompenzálás lehetősége, és a különálló számítógépre telepített sokoldalú felhasználói program alkalmazása biztosítja.
 • Integrált tervezés
  A design ötvözi a laboratóriumi tér hatékony felhasználását és a robusztusságot a gyártási környezetben történő telepítéshez. Megbízható elemzés garantált, még a nehéz körülmények között is, és az integrált tervezés miatt minden funkció be van építve egy műszerházba, ami stabil elemzési környezetet eredményez a LactoScope FT-A rendszeren belül. Egy teljes üzemeltetési nap lehetséges anélkül, hogy szükség lenne a folyadéktartályok tisztítására és utántöltésére.
 • Könnyen használható szoftver
  A Windows alapú szoftver könnyen használható módon vezeti a felhasználót az összes szabványos működési rutinon, mint az analízis, kalibrálás, adat visszakeresés, adatátvitel. Nagyfokú rugalmasságot és csúcsminőségű teljesítményt kínál, objektum orientált és adatbázishoz kötött szerkezetet alkalmazva, olyan modern technikákkal, mint az XML. A trendelemzési és kezelési információkhoz az elemzési adatok könnyen átvihetők a laboratóriumi információmenedzsment rendszerbe (LIMS) vagy Excelbe.
 • Jó Laboratóriumi Gyakorlat (GLP)
  A LactoScope FT-A a jó laboratóriumi gyakorlatot egyszerűvé teszi.
  Minden operátor- és eszközművelet a háttérben futó GLP-naplóban tárolódik.
  Ez hozzájárul a nulla beállítások nyomon követhetőségéhez, a tisztításhoz, a kalibrálások beállításához, a riasztásokhoz stb.
  Világos és egyértelmű módon visszamenőlegesen is áttekinthetővé teszi a rutin működést, az elemzést és a beállítási adatokat.
 • Az elemzés minőségbiztosítása
  Az adatok minőségét az alkalmazott szoftver LactoScope FT-A felett gyakorolt folyamatos felügyelete biztosítja. A mérési pontosság biztosítása, és a megbízható hosszú távú működés érdekében az új és fejlettebb PerkinElmer Dynascan interferométert alkalmazzák.
  Az alkalmazott szoftverrel az elemzések nyomon követhetőségét egyszerűvé teszi az újonnan tervezett átlátható adatbázis-struktúra.
 • Mérleg funkció
  Nagy viszkozitású vagy szilárd termékek, mint például a sajtok laboratóriumi mérésének egyszerűsítése érdekében a hígítási mérleg csatlakoztatható a számítógéphez. A szoftver automatikusan kiszámítja a termék méréséhez szükséges hígítási mennyiséget.
 • Kalibrációs szinkronizálás
  A kalibrációs minták költségének csökkentése érdekében a szoftver egyedülálló kalibráció szinkronizálás lehetőséggel rendelkezik. Ez a koncepció lehetővé teszi összehasonlítható termékek kalibrálását egy kalibrációs beállítással. Ezzel értékes laboratóriumi időt takarít meg, miközben biztosítja a pontos végeredményt.
 • Sajtvizsgálat a kémiai költségek töredékéből
  Ugyanazt a készüléket használhatja sajtok vizsgálatára is, ha megvásárolja hozzá az opcionális kiegészítőket.
  A sajtvizsgálat a sajt feloldásán alapul, amelyet egy szabadalmaztatott oldószerrel percek alatt el lehet végezni. Az oldatba vitt sajtot a készülék felszívja, és az erre kialakított kalibrációt használva, a tejhez hasonlóan megméri. A sajtvizsgálat alkalmazása lehetővé teszi a gyártás utáni termék tulajdonságainak azonnali megjelenítését. A korábbi tulajdonságok ismeretében gyorsan optimalizálható a gyártás, és ezzel megtakarítás érhető el. A hagyományos kémiai vizsgálatokkal összehasonlítva a sajtvizsgálat olcsóbb, gyorsabb, és nem alkalmaz veszélyes vegyszereket.

 

Pontosság:

Tipikusan (Cv) < 1%* = (tehén tartálytej)

Ismétlőképesség: általában (Cv) ≤ 0.25%*

FPD: < 1m°C** (opcionális)

Tisztítási hatásfok: 99%

Mintamennyiség: tipikusan 10 ml

Fagyáspont:  -410 – 550m°C (opcionális)

Szokásos paraméterek:

 • zsír
 • fehérje
 • szénhidrátok
 • teljes szárazanyag
 • zsírmentes szárazanyag

Hígítatlan minták mérési tartománya:

 • Zsír: 0-40%
 • Fehérje: 0-10%
 • Szénhidrátok: 0-10%
 • Teljes szárazanyag: 0-45%

Mintahőmérséklet: 4-42 °C

Hálózati feszültség: 220-240Vac/400VA

*) a matematikai képlet alapján. Röse Gottlieb zsírmérés, Kjeldahl fehérjemérés, HPLC laktózmérés, szárítószekrényes teljes szárazanyagmérés.

**) a Koops módszer alapján.

Standard összeállítás:

 • Korlátlan terméktípus
 • Homogenizátor
 • Sűrűbb, pl. tejszínre alkalmas szivattyúk
 • Minta bemeneti szűrő
 • Automatikus nullázás, tisztítás
 • Folyadékkonténerek
 • Minta előmelegítés
 • Számítógép, Windows alapú programmal
 • Magyar nyelvű használati utasítás

Hozzáadható paraméterek:

 • pH
 • Szabad zsírsavak
 • Citromsavak
 • NPN/Számított Urea
 • Kazein
 • Sűrűség
 • Fagyáspont
 • Valódi fehérje

Megfelelőség/szabványok  

ISO 9622/IDF141

EMC Directive 2014/30/EU

Low Voltage 2014/35/EU

AOAC 972.16

DynascanTM  interferométer

 

A készülék új, a régebbinél korszerűbb PerkinElmer technológiájú spektroszkópiát alkalmaz. A beépített DynascanTM infravörös interferométer egy rögzített tükörpár, valamint az ügyesen kialakított tükörrendszer alkalmazásával biztosítja a dinamikus beállítások szükségtelenségét, szemben a lineárisan mozgó tükrös megoldásokkal. Ezzel megbízható, és hosszú élettartamot kínál. Az OpticsGuard™ technológia egyedülálló páratartalom elleni védelmet biztosít. A hosszú élettartamú szárítószer maximálisan biztosítja a folyamatos működést. Az optikai rendszer szárító egy molekulaszűrő segítségével végzi a gyors és alapos páramentesítést, az optimális stabilitás és a gyors működés érdekében. A korábbi csöves lézert hosszú élettartamú dióda lézerre cserélték. Az alkalmazott Spectrum Two™ digitalizáló technológia a megnövekedett dinamika tartománnyal, és a hamis spektrumok csökkentésével jelentősen megnöveli a linearitást, pontosságot, és ismétlőképességet. Az új interferométer fele súlyú a régebbi ABB típusnak.

A tükör rendszeren és cellában lévő mintán áthaladó hullámokból kialakul az interferogram, amely tartalmazza a mért minta tulajdonságait. Ennek detektálása után, a jel inverz Fourier transzformációját végzi el a Windows alapú számítógépes program. A transzformáció után, a számítógép összehasonlítja az adatokat a mérendő anyag nélkül felvett úgynevezett háttérrel (nullázás- background), majd a komponensek súlyozásával megadja az összetevők mérési értékeit (Pl. zsír 3,75 g/100g). A készülékhez biztosított számítógépen fut a program, amely egyszerű, felhasználóbarát felülettel vezérli a mérést. A program XML formátumban tárolja a mérési eredményeket, így azok egyszerűen másolhatók Excel-be is. A program előnye a kalibráció szinkronizálhatóság, a GLP (jó laboratóriumi gyakorlat) adatgyűjtése, mérleg funkció, könnyen használható statisztikák készítése, cellakopás kompenzálás lehetősége.

A továbbfejlesztett működtető program kevesebb újrakalibrálást kínál a 3C referencia oldat segítségével. A mérés és tisztítás során az anyagok áthaladnak a mérő cellán és folyamatosan koptatják annak CaF2 anyagból készült ablakait. Ennek következtében lassan, de folyamatosan nő a két ablak közötti távolság, ami hatással van az abszorpciós energiára. Ez azt jelenti, hogy elmászik a kalibráció és időnként újra kell kalibrálni minden termékre. Ezt küszöböli ki a megújult szoftver által kínált és 3C referencia oldattal megvalósított cellakopás kompenzálás. Ezzel kalibrálási költséget és munkaidőt takarít meg.

 

Rendelhető kiegészítők Ajánlott kiegészítők, szolgáltatások
Kézi vonalkód olvasó Megnövelt jótállás
Digitális vízfürdő (ajánlott) Karbantartási szerződés (jótállás alatt kötelező, utána ajánlott)

Elérhető program nyelvek

NL/ENG/DU/FRA/SPA

Bővíthető kalibrációs modellek, (egyeztetés alapján)
Sajtmérés Szünetmentes tápegység 1.500 VA (ajánlott)
Fogyóanyagok
Tisztító folyadék: ALD90 (1L sűrítményből 25L folyadék desztillált vízzel)
Nullázó folyadék: ALT100 (50ml-ből 50L folyadék desztillált vízzel készítve)
Enzimes tisztító (30db/doboz)
3C oldat – (6 x 100ml)

 

 

TOVÁBBI TERMÉKEK