Termék alkategória

HŰTÉSTECHNIKA

TEJHŰTÉS JELENTŐSÉGE

A tejhűtés a minőségi tejtermelés nélkülözhetetlen technológiai eleme. A fogyasztói tej és az abból készülő tejtermékek minőségének megőrzése, illetve javítása érdekében
alapvető jelentőségű a fejést követő gyors hűtés és hűtve tárolás. Az EU és a magyar szabvány által előírt tejminőségi követelmények elengedhetetlenné teszik a tejtermelők számára a korszerű és hatékony tejhűtési technológiák alkalmazását.

Energetikai szempontból a megfejt tej hűtése és hűtve tárolása a tehenészeti telep összenergia-fogyasztásának a 30 %-át teszi ki  Érthetők tehát azok a törekvések és műszaki fejlesztések, amelyek a tejhűtéskor felhasznált energiamennyiség csökkentésére, illetve a keletkezett hulladékhő hasznosítására irányulnak. A fejéstechnológia maga után vonta a nélkülözhetetlen hűtés technológiai fejlődését. Ennek eredményeként egyre korszerűbb és hatékonyabb hűtési rendszerek jöttek létre, amelyek kiszorították a régi, rossz hatásfokú technológiákat, illetve berendezéseket.

HŰTŐTARTÁLYOS TEJHŰTÉS

A fejőházból a tőgymeleg tej a tejleválasztó után, a tejszivattyú segítségével a tejszűrőn át a tejhűtő tartályba érkezik. Az elpárologtató a tartály oldalpalástjában, illetve a tartály fenékrészében kerül kialakításra. A tartály alsó vagy felső részén befolyó tejet a fenékrészben beépített elpárologtató hűti le a 4 °C-os tárolási hőmérsékletre. Az átfolyó rendszereknél jóval kisebb helyet foglal el, és kedvezőbb a fajlagos energiafelhasználása is. A hűtőtartályos tejhűtés 1500-1700 liter/óra alatti tejtermeléseknél használható,illetve ajánlható.

 

  • Kisebb hűtőtankok 100-2000l kapacitással
  • Nagyobb, professzionális hűtőtankok 1200 és 34000 liter közötti kapacitással