Termék alkategória

RÉSZEGSÉGEK, ALKATRÉSZEK

ALKATRÉSZEK MINŐSÉGE

A fejőgép működését a légtechnikai és a gumi alkatrészek minősége, állapota miatt rendszeresen, alaposan, szakszerűen át kell vizsgáltatni. Figyelmet kell szentelni ezek tisztán tartására, fertőtlenítésére, nem utolsósorban a fejőgumik rendszeres cseréjére. A gumialkatrészek rendszeres cseréje egyrészt azért fontos, mert a rugalmas gumi a tejleadáshoz szükséges megfelelő masszázst tud biztosítani, másrészt azért, mert az elfáradt gumi érdes, repedezett felületét lehetetlen megtisztítani, az melegágya a baktériumoknak. A fejés előtti szernek nagyon erős tisztító hatásúnak kell lennie, hogy a szerves szennyeződéseket aktívan leoldja, majd kell egy hatékony, strapabíró tőgytörlő papír vagy tőgytörlő kendő.

VÁKUUMSZIVATTYÚ

A vákuumszivattyú a fejőberendezés motorja. A fejőkészülékek működtetéséhez szükséges vákuumot, légszállítást a vákuumszivattyú hozza létre és a szabályozó szelep tartja állandó szinten.

A vákuumot a fejés különböző fázisaiban használják:

 • a tej kinyerése a fejés során
 • a pulzáló működtetése, amely biztosítja a masszázs és a fejés fázisainak váltakozását
 • a tej szállítása a csöveken keresztül a tejvezetékbe
 • a fejőegység eltávolítása
 • a rendszer számos részén a membránszelepek működtetése

A vákuum határozza meg a rendszer mosóoldatainak mechanikai hatását is. A fejőrendszerben a vákuumszintnek stabilnak és állandónak kell lennie, hogy elkerülhető legyen a tőgy túlzott igénybevétele.

A vákuumszivattyúk 2 fő csoportra oszthatóak:

Száraz és kenhető vákuumszivattyúk

 • száraz vákuumszivattyúk – Kapacitás: 180 és 280 n.l./perc között.
  • A száraz vákuumszivattyúkban nem használnak kenőolajokat, hanem a grafitlapátok alkalmazásával kihasználják a grafitlapátok és az állórész súrlódása által keletkező port (önkenés)
  • száraz vákuumszivattyúk BLW modell – 3300-tól 6000 n.l./percig.
 • kenhető vákuumszivattyúk kapilláris olajrendszerrel vagy csepegtető olajrendszerrel – 250-től 3300 n.l./percig.

Forgólapátos vákuumszivattyúk (fúvókák)

Az axiális szívás meghatározza a gáz centrifugálását, amelyhez hozzáadódik a volumetrikus forgólapátos szivattyú hatása, amely meghatározza a nagy hatékonyságot. Ezek hosszú élettartamú termékek, amelyek minimális karbantartás mellett maximális megbízhatóságot biztosítanak, csak a légszűrő időszakos tisztítását és a csapágyak és fogaskerekek kenését igényli, így alacsonyak az üzemeltetési költségek.
Szintén nulla a környezetszennyezés: a szivattyúzási elv teljesen olajmentes és kopásnak kitett tömítőelemek nélkül. Egy másik fontos jellemzője az alacsony zajszint, a szivattyúk ugyanis hangtompítókkal vannak felszerelve közvetlenül a be- és kilépéshez, és hangszigetelő fülkével is elláthatóak.

KOLLEKTOR

A kollektor a fejőberendezés legnehezebben tisztítható része. Kiválasztásánál alapvető követelmény, hogy belső falai simák legyenek, éles sarkokat (réseket) ne tartalmazzon, valamint az időszakos kézi tisztítás miatt, könnyen szét- és összeszerelhető legyen. A sajtáros és a tejvezetékes fejőberendezések kollektorai automatikus elzáró szeleppel is el vannak látva.  Fejés során a vákuum periodikusan ingadozik és ennek hatására a kollektorból a fertőző anyag visszajuthat egészen a tőgybimbóig. A tehénállományok növekvő tejtermelése mellett növekvő kollektor térfogattal kell számolni. A kollektorok egyre nehezebben tisztogathatók és kezelhetők. Kísérleti eredmények szerint alsó vezetékes rendszernél, a vákuumviszonyokra kedvező hatású 290-320 köbcentiméter térfogatú kollektorok megfelelőek a legnagyobb tejleadású tehenekhez is. Ajánlott belső átmérője a kollektor elvezető csonkjának 13,5-16 mm közötti. A bevezető csonkok belső átmérőjének növelése csökkenti a tőgyirányú áramlás sebességét. E csonkok belső átmérőjének ajánlott értéke 11-14 mm.. A kollektorba vezetett levegő nagyon szennyezi a tejet, kémiai elváltozást is okoz (ezért limitált) de a tőgyirányú áramlást, és ezzel a tőgyfertőzés lehetőségét csökkenti. A légbevezetés megszűnése a vákuumingadozást két-háromszorosára, tőgybimbó alatti vákuum átlagos értékét 4-5 kPa-lal a rendszer átlagos vákuumszintje fölé emelheti. Fontos feltételek, hogy a kollektornak átlátszó része legyen, amelyen a tejleadás megindulása, a tejfolyás csökkenése stb. megfigyelhető.

PULZÁTOR

Tehénállományunk első tőgyfelében kevesebb tej van, mint a hátsó tőgyfélben. Az ellentmondás, amely az aszimmetrikus tőgy és a szimmetrikus fejőkészülék között fennáll úgy oldható fel, ha a hátsó tőgynegyedek több tejéhez nagyobb szívási arányú pulzálást biztosítunk. Szimmetrikus pulzálás mellett az első tőgynegyedek korábban kiürülnek, mint a hátsók. Ekkor az első tőgynegyedeknél vakfejés van.

A szívási ütemrész hosszának növelése fokozza a fejési sebességet és az állományban növeli a tőgygyulladások számát, illetve annak valószínűségét. A szívási ütemarány tőgyterhelés szempontjából kedvező (ajánlott) értéke 50-60 %. a percenkénti pulzusszám tőgyterhelés szempontjából kedvező értéke 45-60 pulzus/perc. A pulzusszám nem térhet el + 3 pulzus/perc-nél nagyobb értékkel a pulzátor névleges (beállított) pulzusszámától. A szívási arány megengedett eltérése + 5 % egység. A „b” nem lehet kevesebb 30 %-nál. A „d” nem lehet kevesebb, mint 15 %, illetve rövidebb, mint 150 ms (millisecundum).

SZABÁLYOZÓ SZELEP

Fontos követelmény a fejőberendezés belső tereiben a vákuum állandó szinten tartása. Ehhez a vákuumszivattyúk légszállításához kell a szabályozó szelepek légáteresztő (szabályozó) sebességét igazítani. A különféle szabályozó szelepek közül korszerűek a „servo” rendszerűek, amelyeken a vákuum általában 35-50 kPa között állítható. Követelmény, hogy a szabályozó érzékenysége (szabályozási tartománya) 1 kPa.

VÁKUUMMÉRŐ ÓRA

A vákuummérő legalább 75 mm átmérőjű legyen skáláján 20-80 kPa tartományban, legalább 2 kPa-onkénti beosztással.

KEHELYGUMI CSERE JELENTŐSÉGE

Általában nem jelent problémát – vagy legalábbis nem sok helyen – a kehelygumik rendszeres, gyár által előírt cseréje. Nem foglalkoznak viszont a tőgynegyedfejőkre esetleg felszerelt tartalék kehelygumik minőségével, illetve ha sajtáros fejőgépet használnak a négy tőgynegyeddel tőgygyulladásos tehenek fejésére, a tartalék kehelygarnitúrák cseréjét sem tartják számon. Így azután rendszeres, hogy szőnyeg szerűén szennyezett, vastag lerakódást tartalmazó, smirgli szerűén érdes felületű, deformált, repedt kehelygumikkal fejik épp azokat a tőgynegyedeket, amelyek különleges bánásmódot és kíméletet igényelnének a megfelelő gyógyulás érdekében. Ezeket a kelyheket is – általában nem üzemóra, hanem megadott élettartam szerint – rendszeresen cserélni kell! Hiába van egy tartalék kehely kevesebbet használva, a gumi idővel elfárad. Ne tegyünk a fejőgépről levett kelyhet negyedfejőre tartalékként! Ne a lecserélt kehelygumikból állítsuk össze a sajtáros gép kehelygarnitúráját! Ha valahol, itt kiváló minőségre és tiszta felületre van szükség, a megfelelő minőségű, rendszeresen cserélt gumival ezt biztosítjuk.