TERMÉKKATEGÓRIA

LABORFELSZERELÉS

Az ipari szabványoknak való megfelelés szempontjából gyorsan reagáló eszközökre van szükség, amelyek pontos és megismételhető értékeket szolgáltatnak. A nem megfelelően működő berendezés, ha azt nem hamarosan észlelik, pénzvesztéshez vagy potenciális sérülésekhez vezethet.

NYERSTEJ VIZEZETTSÉG VIZSGÁLAT

A krioszkóp műszereink a folyadékok fagyáspont mérésének elvén működnek, rendkívül érzékeny berendezések, amelyek kis mennyiségű, nemkívánatos víz jelenlétét is képesek kimutatni a tejben.

Működési elvkén a tehéntejmintát a készülék elektronikus gyorshűtéssel túlhűti, majd elindítja a minta fagyási folyamatát. A fagyás során felszabaduló hő visszamelegíti a mintát, és rövid ideig mérhetővé válik a minta fagyáspontja. Az egész folyamatot egy ezred Celsius fok pontossággal és felbontással méri a mikroprocesszor-vezérelt elektronika. A pontosság biztosítékai a gyári kalibráló oldatok és az ellenőrző oldat. Az automatikus, két pontos kalibrálás megalapozza a hiteles mérést, amelyet fokoz az ellenőrző oldat tejközeli fagyáspontjának napi vizsgálata, ellenőrzése.

A tejminta fagyáspontjából következtetéseket tehetünk a tejminta minőségéről, ha fagypontja melegebb, mint a megállapított regionális normák, higításra lehet gyanakodni, ha a fagypont hidegebb, lehet hogy megromlott vagy szennyeződött a tej.

ZSÍRMEGHATÁROZÁS

Az élelmiszervizsgálatok esetén leggyakrabban az ún. nyerszsír-tartalom meghatározására kerül sor. A nyerszsírtartalom definíció szerint olyan komponenseket tartalmaz, melyek megfelelő szerves oldószerrel (dietil-éter, petroléter, hexán) kioldhatók a mintából. Az élelmiszerek lipidtartalmának kivonására egyetlen, univerzális extrahálószer kiválasztása lehetetlen, ennek megválasztása mintatípustól és lipidösszetételtől függ.

A gyors zsír-meghatározási módszerek között meg kell említeni a butirométeres eljárást, melynek során a minta fehérjéit és szénhidrátjait tömény kénsavval elroncsolják, és ezeket az emulzióból kiszabadult zsírcseppektől centrifugával elválasztják, majd a zsír mennyiségét térfogatosan határozzák meg. Az első, Gerber-féle eszköz kifejlesztése óta számos újabb butirométer jelent meg a piacon, külön a tejszín-, a vaj és a húskészítmények vizsgálatára is.

NIR BELTARTALOM MÉRÉS

Tejüzemek mindennapi munkájához ma már elengedhetetlen az alapvető beltartalmi paraméterek rendszeres vizsgálata. Ezeket a mindennapi feladatokat ma már nem lehet gyorsan, hatékonyan és pontosan a régebbi kémiai módszerekkel elvégezni. A műszeres vizsgálat ennek következtében szinte elengedhetetlen.

A nagyobb kapacitású tejfeldolgozóknak és laboratóriumoknak viszont kiemelkedően fontos a legfőbb paraméterek pontos és gyors analízisén túl bizonyos speciális paraméterek vizsgálata a végtermék minőségének biztosítása érdekében.

Ma már létezik egy olyan korszerű megoldás, mely különböző méretű tejfeldolgozók igényeihez, szabadalmaztatott technológiával vizsgálja és biztosítja a kiváló zsír-, fehérje- és zsírmentes szárazanyag-spektrumot és a tej szándékos vagy véletlen hamisítóinak szűréséről képes gyors és pontos választ adni.

A LactoScope™ tej és tejtermék analizátorcsalád az ágazatban jelenleg elérhető legkorszerűbb mérési technológiát (FT-IR: „Fourier Transfer Infrared”) képviselik, kifejezetten tejipari alkalmazásra fejlesztették ki. Gyártója (PerkinElmer, Inc.) a világpiacon vezető, analitikai műszereket gyártó multinacionális cég, kutató-fejlesztő és partnertámogató bázisokkal az egész világon.