Egy gazdaságban, ahol fejősteheneket tartanak, mára elengedhetetlen tartozék a fejőberendezés. Bár magára a gépre kellőképpen odafigyelünk, talán nem is tudjuk, hogy minden kis része mekkora szerepet tölthet be a tej minőségének alakításában.

A fejőgép működését a légtechnikai és a gumi alkatrészek minősége, állapota miatt rendszeresen, alaposan, szakszerűen át kell vizsgáltatni. Figyelmet kell szentelni ezek tisztán tartására, fertőtlenítésére, nem utolsósorban a fejőgumik rendszeres cseréjére.

Elkerülhetetlen a kehelygumi elöregedése! A tehenészetek nehéz anyagi helyzetére hivatkozással sajnos sok telepen próbálják a rendszeres kehelygumi cserét halogatni – ez pedig komoly problémákhoz vezet! A gumialkatrészek rendszeres cseréje egyrészt azért fontos, mert a rugalmas gumi a tejleadáshoz szükséges megfelelő masszázst tud biztosítani, másrészt azért, mert az elfáradt gumi smirgli szerűén érdes felületű, deformált, repedezett felületét lehetetlen megtisztítani, az melegágya a baktériumoknak. Minél hosszabb ideig használnak egy kehelygumit, az annál jobban veszít rugalmasságából.

Független kutatások bebizonyították, hogy a jobb tőgyegészség, hatékonyabb fejés és a jobb tejminőség érdekében a rendszeres kehelygumi csere az egyik legfontosabb tényező a tejtermelés biztonságának és eredményességének fenntartásához.

Agro-M Zrt-től dr. Muhi Zoltán, szarvasmarha ágazatigazgatót kérdeztük a forgalmazott UltraMilk® kehelygumijaink használatával kapcsolatban:

A cikket és az interjút a Tejgazdasági Szemle szeptemberi lapszámában keresse.