Világszerte igen komoly kihívást jelent a tejfeldolgozók számára, hogy ellenőrizzék a beérkező nyerstej összetételét, és a különféle végtermékek is minden tekintetben megfeleljenek az elvárásoknak, előírásoknak és fogyasztói igényeknek.

További feladatként a tejüzemek mindennapi munkájához ma már elengedhetetlen az alapvető beltartalmi paraméterek rendszeres vizsgálata.
Ezeket a mindennapi feladatokat ma már nem lehet gyorsan, hatékonyan és pontosan a régebbi kémiai módszerekkel elvégezni. A műszeres vizsgálat ennek következtében szinte elengedhetetlen.

A nagyobb kapacitású tejfeldolgozóknak és laboratóriumoknak viszont kiemelkedően fontos a legfőbb paraméterek pontos és gyors analízisén túl bizonyos speciális paraméterek vizsgálata a végtermék minőségének biztosítása érdekében.
Ma már létezik egy olyan korszerű megoldás, mely különböző méretű tejfeldolgozók igényeihez, szabadalmaztatott technológiával vizsgálja és biztosítja a kiváló zsír-, fehérje- és zsírmentes szárazanyag-spektrumot, és a tej szándékos vagy véletlen hamisítóinak szűréséről képes gyors és pontos választ adni.

A mostanában beszerzett, legújabb típusú LactoScope™ analizátor használatával kapcsolatos tapasztalatairól Kórán Zsuzsát, az Abaújtej Kft. MIR- és laborvezetőjét kérdeztük.

A cikket és az interjút a Tejgazdasági Szemle júliusi lapszámában keresse,