TERMÉKKATEGÓRIA
MINŐSÉG-ELLENŐRZÉS
A nyers tejet termelő, vagy felvásárló élelmiszer-vállalkozónak az önellenőrzési rendszer keretén belül a nyers tejet rendszeresen, legalább havonta két alkalommal akkreditált laboratóriumban meg kell vizsgáltatnia és minősíttetnie összcsíraszám, szomatikus sejtszám, gátlóanyag, zsírtartalom és fehérjetartalom tekintetében. Szúrópróba szerűen az illetékes hatósági állatorvos is ellenőrzi a megfelelőséget.
A fenti önellenőrző vizsgálatokra van műszeres vizsgálati megoldásunk komplett szerviz szolgáltatással!
SZOMATIKUS SEJTSZÁM MÉRÉS JELENTŐSÉGE
A tőgygyulladás – ennek következtében a megemelkedett szomatikus sejtszám (SCC) – világszerte az egyik legköltségesebb megbetegedés! A veszteséget két-három csoportra oszthatjuk:
- A szubklinikai tőgygyulladás okozta csökkent tejtermelés az összes veszteségnek mintegy 70%-át képezi.
- A további veszteség a kezelési költségből, a kényszervágásból, a selejtezésből és a klinikai tőgygyulladás miatti termelés kiesésből áll, amely éves viszonylatban szintén igen magas.
- Ezen veszteség 80 %-a a kezelés alatti kiesett, valamint a csökkent tejtermelésből származik.
BELTARTALOM VIZSGÁLAT JELENTŐSÉGE
A nyerstej és az alapanyag beltartalmi vizsgálata rendkívül fontos, különös tekintettel a zsírtartalomra, fehérjetartalomra, szárazanyag tartalomra és a nyerstej vizezettség, egyéb paraméterek (pl. laktóz, só, pH, sűrűség, stb.) vizsgálatára.
- Termelési és tenyésztési oldalról a zsír- és fehérjetartalom mutatja az egyedek produktivitását, termelőképességét, a takarmányozás hatékonyságát, stb. ezen fontos beltartalmi paraméterek esetében
- Állategészségügyi oldalról bizonyos megbetegedések esetén a jellemező értékek hirtelen megváltozhatnak, jelezvén a problémát rendszeres mérés esetén
- Feldolgozói oldalról az alapanyagnak és a terméknek meg kell felelni az előírt beltartalmi értékeknek. A kibocsátott termék esetében a magasabb érték veszteséget jelent, az annál alacsonyabb érték pedig a fogyasztó megkárosítását okozza, bírságot eredményezhet
GÁTLÓANYAG VIZSGÁLAT JELENTŐSÉGE
A tejben található gátlóanyagok súlyos problémát jelenthetnek a tejipar számára, mivel az antibiotikum-maradékok gátolhatják vagy lelassíthatják a fermentációt a joghurtban és sajtkészítésben, ami valószínűleg jelentős veszteségeket okoz az érintett tejtermelőnek.
- A gátlóanyagok jelenlétének oka lehet nem megfelelő tisztítás, takarmányozás, gyógyszer túladagolás, vagy gyógyszerezés utáni várakozási idő be nem tartása esetleg fejési probléma, melyek emberi mulasztásokra vezethetőek vissza.
- A határértéket meghaladó szermaradvány jelenlétének időben történő észlelése és korai kezelése a termelői oldalról nézve igen jelentős költségmegtakarítást eredményez. Az ennek elmulasztásából származó veszteség elérheti a többmilliós összeget is!!!
- A szermaradványok vizsgálatára számos eltérő módszert dolgoztak ki, ezek többsége bonyolult vizsgálat és egyben költséges is!
- Műszereink, gyors és referencia tesztjeink egyszerű, gyors használatával maximális biztonságot kap a termelt vagy beérkezett tej gátlóanyag vizsgálatához, forgalmazásához.
A TERMÉKEINK, KÉSZÜLÉKEINK, TESZTJEINK KÖZÖS JELLEMZŐJE:
- Megbízhatóság
- Gyorsaság
- Pontosság
- Felhasználóbarát kezelés
- Költséghatékonyság