TERMÉKKATEGÓRIA

MINŐSÉG-ELLENŐRZÉS

A nyers tejet termelő, vagy felvásárló élelmiszer-vállalkozónak az önellenőrzési rendszer keretén belül a nyers tejet rendszeresen, legalább havonta két alkalommal akkreditált laboratóriumban meg kell vizsgáltatnia és minősíttetnie összcsíraszám, szomatikus sejtszám, gátlóanyag, zsírtartalom és fehérjetartalom tekintetében. Szúrópróba szerűen az illetékes hatósági állatorvos is ellenőrzi a megfelelőséget.

 

A fenti önellenőrző vizsgálatokra van műszeres vizsgálati megoldásunk komplett szerviz szolgáltatással!

 

SZOMATIKUS SEJTSZÁM MÉRÉS JELENTŐSÉGE

A tőgygyulladás – ennek következtében a megemelkedett szomatikus sejtszám (SCC) – világszerte az egyik legköltségesebb megbetegedés! A veszteséget két-három csoportra oszthatjuk:

  • A szubklinikai tőgygyulladás okozta csökkent tejtermelés az összes veszteségnek mintegy 70%-át képezi.
  • A további veszteség a kezelési költségből, a kényszervágásból, a selejtezésből és a klinikai tőgygyulladás miatti termelés kiesésből áll, amely éves viszonylatban szintén igen magas.
  • Ezen veszteség 80 %-a a kezelés alatti kiesett, valamint a csökkent tejtermelésből származik.

 

BELTARTALOM VIZSGÁLAT JELENTŐSÉGE

A nyerstej és az alapanyag beltartalmi vizsgálata rendkívül fontos, különös tekintettel a zsírtartalomra, fehérjetartalomra, szárazanyag tartalomra és a nyerstej vizezettség, egyéb paraméterek (pl. laktóz, só, pH, sűrűség, stb.) vizsgálatára.

  • Termelési és tenyésztési oldalról a zsír- és fehérjetartalom mutatja az egyedek produktivitását, termelőképességét, a takarmányozás hatékonyságát, stb. ezen fontos beltartalmi paraméterek esetében
  • Állategészségügyi oldalról bizonyos megbetegedések esetén a jellemező értékek hirtelen megváltozhatnak, jelezvén a problémát rendszeres mérés esetén
  • Feldolgozói oldalról az alapanyagnak és a terméknek meg kell felelni az előírt beltartalmi értékeknek. A kibocsátott termék esetében a magasabb érték veszteséget jelent, az annál alacsonyabb érték pedig a fogyasztó megkárosítását okozza, bírságot eredményezhet
 

GÁTLÓANYAG VIZSGÁLAT JELENTŐSÉGE

A tejben található gátlóanyagok súlyos problémát jelenthetnek a tejipar számára, mivel az antibiotikum-maradékok gátolhatják vagy lelassíthatják a fermentációt a joghurtban és sajtkészítésben, ami valószínűleg jelentős veszteségeket okoz az érintett tejtermelőnek.

  • A gátlóanyagok jelenlétének oka lehet nem megfelelő tisztítás, takarmányozás, gyógyszer túladagolás, vagy gyógyszerezés utáni várakozási idő be nem tartása esetleg fejési probléma, melyek emberi mulasztásokra vezethetőek vissza.
  • A határértéket meghaladó szermaradvány jelenlétének időben történő észlelése és korai kezelése a termelői oldalról nézve igen jelentős költségmegtakarítást eredményez. Az ennek elmulasztásából származó veszteség elérheti a többmilliós összeget is!!!
  • A szermaradványok vizsgálatára számos eltérő módszert dolgoztak ki, ezek többsége bonyolult vizsgálat és egyben költséges is!
  • Műszereink, gyors és referencia tesztjeink egyszerű, gyors használatával maximális biztonságot kap a termelt vagy beérkezett tej gátlóanyag vizsgálatához, forgalmazásához.

 

A TERMÉKEINK, KÉSZÜLÉKEINK, TESZTJEINK KÖZÖS JELLEMZŐJE:
  • Megbízhatóság
  • Gyorsaság
  • Pontosság
  • Felhasználóbarát kezelés
  • Költséghatékonyság